Hrana je naše zdravilo in zdravilo je naša hrana, je rekel že Hipokrat. Vemo pa tudi, da hrana vpliva na naša čustva in čustva vplivajo na naše počutje. Počutje je odvisno od naše sproščenosti in sproščenost je odvisna od tega kako in koliko krat si to zmoremo privoščiti. Če ne veste kako in kdaj, vas vabimo, da se nam pridružite na vikendu, ko se bomo naučili kako se sprostiti, kako pravilno izbrati zase prehrano in ne nazadnje, biti v družbi istomislečih.
Zdaj pa k Tradicionalni kitajski medicini in o zapisu Apolonije Infinity of Chi, ki je Certificirana osebna svetovalka tradicionalne kitajske medicine II. stopnje, ki je pripravila kratek pregled morfologije, kaj več pa boste izvedeli na vikendu, ki ga pripravljama skupaj .
Apolonija je zapisala:
“Tradicionalna kitajska medicina govori o 5. elementih – 5 morfologijah, ki nas spremljajo skozi letni čas, skozi življenje. Določena morfologija nam je bila dana ob spočetju. Pomembno je kateri morfološki tip smo, v katerem letnem obdobju smo in kateri organ imamo morda v deficitu (energetskem zastoju).
Od morfologije je odvisno kakšna je naša postava, kaj in kako radi jemo, kako se gibljemo in seveda naš karakter. Nekdo, ki je srčne morfologije ne more biti suh kot ledvična morfologija. Vsaka morfologijo ima torej svojo idealno postavo in vsi lahko iztirimo in si pridelamo neravnovesja in morda vranično postavo. Vsak je tudi indviduum v vseh teh okvirih – prinesemo različno predispozicijo že s seboj na svet, živimo v različnem okolju in različno jemo, živimo… Lahko pa vse lažje razumemo in pri prehranjevanju upoštevamo prave smernice.
Spomladi smo v času jeter (narava se prebuja). Sledi mu obdobje srca, ko moramo paziti, da se le ta ne pregreva, sredi poletja se prične obdobje vranice, ko so jutra že meglena in je več vlage v zraku. Sledi mu jesen in sušno obdobje, konec leta – zima, pa stopamo v obdobje ledvic in mraza.
Življenje pa pričnemo z obdobjem jeter (traja prvih 15 let), ko se mišice in naš ego razvija, sledi mu obdobje srca od 15 do 30. leta starosti, to je obdobje sreče, veselja ljubezni in smo zdaj in tukaj brez velikega razmišljanja. Sledi mu obdobje vranice od 30- 45 leta starosti, to je čas skrbi, razmišljanja. In nepravilna prehrana nam prične kazati kje smo v neravnovesju, kje smo preveč iztirili. Od 45 do 60. leta starosti sledi obdobje pljuč, to je čas ko smo bolj dovzetni za pljučne bolezni, več je žalosti v našem življenju, če se nismo prej dobro postavili, tako s prehrano, kot z delom na sebi. Od 60 do 75. leta sledi obdobje ledvic, to je čas, ko nas lahko veliko več zebe, več je strahu, starejši ne marajo sprememb. Po 75. letu starosti živimo od svoje življenjske energije, ki smo jo uspeli privarčevati skozi življenje in je nismo zapravili s prekomerno hrano in pijačo ter nepravilnimi kombinacijami ob nepravem času, z negativnostjo. Ja, živeli bi naj vitalno od 130 do 150 let…
Po tradicionalni kitajski medicini vsak človek spada med enega od petih morfoloških tipov: jetrni, srčni, vranični, pljučni in ledvični tip človeka. Večinoma smo mešanica dveh in lahko tudi treh tipov, vendar en prevladuje, predvsem pa nam zdravstvene težave povedo, kje v telesu je neravnovesje.