Peru – skrivnostne Nasca linije

Ogromne in skrivnostne risbe med Tihim oceanom in perujskimi Andi so ena izmed najbolj izjemnih znamenitosti Peruja. Ta ogromna tapiserija geoglifov povzroča še danes domneve o starodavni preteklosti Peruja. Eni pravijo, da naj bi šlo za astronomski koledar, drugi za zvezdarno, tretji za svete ulice in obredne kraje, četrti za namakalni sistem in peti, da gre sledi vesoljcev ali prebivalcev Atlantide. Zgodovinarji pravijo, da jih je zgradila Nasca (pred Inkovska) kultura med tristo in sedemsto leti pred našim štetjem, čeprav bi lahko bili njihovi predniki Paracas in Huari prav tako ustvarjalci teh gromozanskih tapiserij.

To področje je eno najbolj sušnih območjih na Zemlji, še bolj kakor v Sahari, saj v dveh letih pada dež le pol ure. Piha pa zelo močan veter in zakriva ter odkriva linije risb, zaradi česar so se risbe ohranile do danes, edino kar jih danes uničuje, je onesnažen zrak.

Risbe so globoke brazde, ki ne segajo več kot tri deset cm v globino in njihovo veličino lahko pravilno ocenimo samo iz zraka. Predstavljajo rastlinske in živalske figure in skrivnostne geometrijske linije, ki so izklesane v neplodno površino puščave Pama de Jose.

Površina je skoraj tisoč kvadratnih metrov in vključuje deset tisoč vrstic in tristo različnih števil. Linije so bile odkrite šele leta1920, ko letalski prevozniki začeli s poleti čez perujsko puščavo. 

Iz zraku lahko vidimo obrise papig, kolibrija, pajka, kondorja, psa, kite, opice, ogromne trapezoide, velikanske spirale in čudo od vseh čud – figuro Astronavt. Nekatere linije so dolge tristo metrov in se raztezajo tja do deset kilometrov. Najboljša vidljivost za opazovanje teh linij iz zraka je zgodaj zjutraj. Druga možnost je opazovalni stolp ob panameriški avtocesti, vendar tu lahko vidimo le tri elemente, to so roke, kuščar in drevo. Tega ne moremo primerjati s pogledom iz zraka, vendar je to le edini način, če vzlet z letalom zaradi vremenskih pogojev ni mogoč.

Proceed Booking