041 726 449 turizem@az-sp.si

Istanbul in Prinčevi otoki

0
Cena
od439€
Cena
od439€
Ime in priimek*
E-mail naslov*
Telefonska številka*
Vaše povpraševanje*
* Prosimo potrdite, da se strinjate s tem, da vas v skladu z našimi Pogoji poslovanja in Varstvom podatkov kontaktiramo glede vašega povpraševanja.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Shrani med priljubljene

Adding item to wishlist requires an account

151
5 dni, let
Turčija
Šifra: AŽ13
Program

1. dan:Slovenija - Istanbul

Ob dogovorjeni uri zbor potnikov na letališču Jožeta Pučnika oz. organiziran transfer iz Maribora na eno izmed sosednjih letališč in polet proti Carigradu, kakor so nekoč imenovali Istanbul. Edinstveno mesto na svetu, ki nikoli ne spi in v katerem se prav za vsako dušo najde nekaj, pa naj si bo to duša zgodovinarja, romantika, gurmana, nočne ptice, zabavljača, klateža, petičneža, glasbenika, avanturista ali privrženca serije Moja boš. Po pristanku transfer v hotel, nastanitev in po želji prva izvidnica v stari del mesta. Predlagamo odhod z javnim prevozom do Trga Taksim, ki je center nočnega dogajanja. Sprehod po znani ulici Istiklal Caddesi omogoča obisk številnih restavracij, barov in trgovin. Predlagamo obisk stolpnice Sapphire Terasu, od koder je prekrasen pogled na celotno mesto. Nočitev.

2. dan:Istanbul (Hipodrom, Modra mošeja, Hagie Sofia, Top Kapi)

Dan bomo pričeli na bizantinskem Hipodromu, ki je bil nekoč namenjen tako konjskim vpregam s tekmovalci, kronanju cesarjev, kot sprejemanju zmagovalcev in poražencev, danes pa je to ena izmed najpomembnejših znamenitosti mesta. Iz posvetnega kraja bomo prestopili prag Modre mošeje, ki edina v Istanbulu premore kar šest minaretov in je ime dobila po več kot dvajset tisoč ročno izdelanih modrih ploščicah v notranjosti. Ponaša pa se tudi po dodelanih vitražnih oknih in verzih iz Korana. Nato se bomo odpravili do ene največjih umetnin bizantinske arhitekture, cerkve Svete modrosti oziroma Hagie Sofie. Je četrta največja cerkev na svetu, ki je danes preurejena v muzej, navdušuje pa z zlatimi bizantinskimi mozaiki in marmornatimi stebri. Popoldan bomo posvetili raziskovanju sultanove rezidence Top Kapi. Očem bomo pustili prosto pot po sultanovem bogastvu, za doplačilo si ogledali harem in za trenutek doživeli, kaj vse je pomenil veličasten Osmanski imperij. Svetleče oči bomo spočili v podvodni cisterni – potopljeni palači, ki so jo v 6. stoletju zgradili Bizantinci in leži 150 m pod zemljo, v kateri je tudi James Bond posnel svoj kader.

3. dan:Istanbul (Egipčanski in Veliki pokriti bazar, križarjenje po Bosporju)

Istanbul je edino mesto na svetu, ki leži na dveh celinah hkrati, z eno nogo v Evropi in z drugo v Aziji. Loči ju naravna ožina Bospor, ki povezuje Črno in Marmorno morje. V starem evropskem delu se trguje in dela, v novem, azijskem pa stanuje. Da bi doživeli drugačen pogled na mesto in njegove znamenitosti se bomo zazibali na valovih te morske ožine in si ob tem pogledali, kje nabaviti vilo v elitnem predelu, zakaj je Bospor igral poglavitno vlogo tako v obrambi, kot v osvajanju mesta, kje so živeli moderni sultani in kje je svoja zadnja leta prebil udarni Ataturk. Mesto ob Bosporju pa je že od nekdaj znano po trgovanju, zato bomo tudi mi ta dan dodobra preučili kaj vse nam trgovci ponujajo na Egipčanskem bazarju in slovitem Velikem pokritem bazarju, ki premore več kot 4000 trgovinic. S tem pa bo napočil tudi čas, ko bomo lahko še kako dobro preizkusili svoje sposobnosti barantanja in vztrajnosti. Zvečer po želji obisk katerega izmed programov s trebušnim plesom ali drugim folklornim plesom. Nočitev.

4. dan:Istanbul (po poteh serije Moja boš in Prinčevi otoki)

Večji del dneva bo namenjen raziskovanju lokacij snemanja serije Moja boš. Odpravili se bomo na kavo v skromno kavarno oz. čajnico, kjer največ kave postrežejo zunaj na mizah, od koder je čudovit pogled na Bospor in kjer so tudi snemali prizore iz serije. Predlagamo, da tu poskusimo gözleme, tradicionalni obrok hrane. Nato bomo nadaljevali v četrt premožnih domačinov, kjer se serija odvija in skušali ujeti čim več njihovih zasebnih trenutkov. Po želji in v kolikor bo mogoče si bomo ogledali še palačo Dolmabahce, ki je največja v Turčiji in jo je vredno obiskati, saj tako spoznamo življenje zadnjih sultanov v državi. V njej pa je umrl tudi Atatürk – oče sodobne Turčije. Vsekakor pa bomo popoldan zapustili direndaj Istanbula in zapluli proti Prinčevim otokom, kjer za spremembo od vseh prometnih zamaškov v Istanbulu tega ni mogoče zaslediti, saj je na otokih prepovedana večina motornih vozil. Preostane le možnost kolesarjenja, uporaba kočij ali preprosto pešačenje. So zeleni otočki, kamor se tudi sami Istanbulčani radi umaknejo in najdejo svoj mir. Odpravili se bomo na Büyükado, največjega izmed devetih Prinčevih otokov, ki kraljujejo v Marmornem morju. Sledi prosto do povratka nazaj v Istanbul. Nočitev.

5. dan:Istanbul - Slovenija

Do odhoda na letališče nas čaka prosti čas za samostojno raziskovanje, oglede, zadnje kulinarične užitke. Ob dogovorjeni uri pa transfer izpred hotela na letališče in polet proti letališču Jožeta Pučnika oz. na bližnje letališče in organiziran transfer v Maribor.

Cena:

 • 439 EUR preračunana na 14 oseb,
 • 499 EUR preračunana na 11-13 oseb,
 • 599 EUR preračunana na 8-10 oseb.

Cena vključuje:

 • letalski prevoz in letališke takse,
 • vse transfer letališče – hotel – letališče,
 • zunanje oglede po programu brez vstopnin,
 • 4 nočitve z zajtrkom v hotelu 4*,
 • izlet z ladjo po Bosporju,
 • izlet na Prinčeve otoke,
 • lokalno vodenje,
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • slovensko vodenje in organizacijo potovanja.

Doplačila:

 • vstopnine po programu cca:
  • Aya Sofia 10 EUR,
  • Topkapi 10 EUR,
  • Dolmabahce 10 EUR,
  • Cisterna 5 EUR,
 • enoposteljna soba: 42 EUR,
 • napitnine za lokalnega vodnika in voznika: priporočamo.

Opombe:

 • minimalno število oseb: 8,
 • za prestop meje je potreben veljaven potni list.
Slike