Zakaj potrebujemo oddih, če preveč delamo

Velikokrat se pritožujemo, da preveč delamo in na glas govorimo, da bi si morali vzeti oddih, pa ne moremo, ker imamo tisoče razlogov. Velikokrat smo sfrustrirani, ker »občudujemo« znance, ki se ukvarjajo z isto dejavnostjo kot mi, pa to zmorejo, mi pa ne.

Čas je, da si iskreno rečemo, da imamo takšnega obnašanja do sebe dovolj in da sebe postavimo na prvo mesto, saj bomo drugače izgoreli zaradi lastne preobremenjenosti. Odmik o dela je blagodejen za naše telesno in duševno zdravje, saj se bomo le tako lahko vrnili bolj produktivni in bolj učinkoviti. Gre za win – win princip.

V vsakodnevnem hitenju smo sicer produktivni, vendar spodkopavamo našo zmožnost doslednega izvajanja na najvišjih ravneh. Dolžina oddiha je premo sorazmerna z našo produktivnostjo. Dlje časa bomo na oddihu, večja bo naša produktivnost, ko se vrnemo na naše delovno mesto in kar je najpomembnejše, v krajšem času bomo naredili veliko več (obratno sorazmerje). Več oddiha pomeni manj časa za isto potrebno količino dela. In v tej smeri bi morali razmišljat, se dosledno usmerit v resnično produktivnost, o kateri govorimo takrat, ko v najkrajšem času naredimo čim več. In če smo bolj produktivni, smo bolj srečni in ko smo srečnejši, se lažje odločamo kako in na kakšen način bomo delali. Gre za win – win princip. Naše »delovno mesto« bo z oddihom pridobilo (večja produktivnost) in tudi mi (naša sreča in zadovoljstvo).

Erika Kerneža

Proceed Booking