9 razlogov zakaj na Madeiro?

Madeira je del Portugalske. Je otok, ki je bližje Afriki kot Evropi. Gre za osupljiv subtropski otok, ki se lahko primerja s Havaji zaradi vulkanske pokrajine, robustne obale in botanike. Madeira je destinacija, ki ponuja evropski čar v tropskem okolju.

Kopanje v Amazing Coastal Rock Pools

Na severozahodni konici Madeire, v vasici Porto Moniz je dom številnih naravnih bazenov, ki jih je izoblikovala vulkanska lava in so povsem naravni. Napolnilo jih je morje. Voda je kristalno čista.

Naravna kulisa, ki ti vzame dih

Presenetljiv otok Madeira je sestavljen iz pečin, bujnih dolin, črnih skalnatih plaž in starodavnih vodnih poti – levad. (levadas). Dve tretjini otoka spadata pod naravni rezervat. Izven mesta Funchal so številni vrhovi, ki so precej zapuščeni in ponujano brezplačno pohodništvo, gorsko kolesarjenje in soteskanje.

Predstavlja nam enega največjih ognjemetov v svetu
Novoletni ognjemet v Funchalu, ko zasije celoten zaliv s spektakularno pirotehniko, marsikoga pusti brez besed. Zaliv je naravni amfiteater in ognjemet sprožijo iz 50 različnih točk. V Guinnessovi knjigi svetovnih rekordov je bil tu dosežen svetovni rekord leta 2006 in še naprej obstaja kot eden izmed najbolj zaželjenih mest, ki si jih želijo turisti obiskati na silvestrovo. Tradicija izvira iz 17. stoletja, ko so zadnji večer v letu prižgali ogromne kresove.

Rojstni kraj nogometne legende Christiana Ronaldo

Letališče na otoku so leta 2017 preimenovali v čast domačega heroja Madeire, Christiana Ronalda. Zvezda Real Madrida in Manchester United se je rodil v soteski Santo Antonio v Funchalu. Obiščemo lahko njegov muzej, kjer se nahaja ogromna zbirka pokalov, fotografije in številna pošta oboževalcev. Tu so še plakati in razni izdelki na katerih je Ronaldo.

Vožnja s sanmi (tobogan) po ulicah na otoku, ki ga le redko pokrije sneg

Kaj je lepšega kot se na goro zapeljati z gondolo, nato pa se v dolino vrniti s pletenimi sanmi, nekateri jim pravijo tudi tobogan. Gre za tradicionalno metodo transporta iz leta 1890, ko so domačini prišli na idejo, da bi tako najbolj enostavno prišli po strmi cesti v prestolnico. Zato ne smemo zamuditi vožnje z gondolo na Monte in se potem podati na 15 minutno panoramsko vožnjo s sanmi in ob tem opazovali zaliv Funchal in ocean in upati, da gumijasti škornji, ki služijo kot človeške zavore, vzdržijo…

Na Madeiri proizvajajo svetovno priznana vina

Madeira ima rodovitna tla in tople podnebne razmere, ki omogočajo vrhunsko pridelavo vin. Že več kot 500 let proizvajajo najboljša vina na svetu. V očarljivem mestecu Câmara de Lobos  je mogoča brezplačna degustacija vin pri vrhunskem proizvajalcu vina, Henriques & Henriques ali v Funchalu, kjer se lahko pridružite ogledu in degustaciji v Blandy’s, znani vinski hiši iz leta 1811.

Sončno celo leto

Madeira ima subtropsko podnebje in jo imenujemo tudi kot otok večne pomladi, zaradi česar je odlična destinacija za obiske vse leto. Najbolj vroča meseca sta avgust in september, ko temperatura doseže približno 26 ° C (78 ℉). V zimskem času je to priljubljena destinacija, saj se tu temperature gibljejo okoli 19 ° C (66 ℉) januarja in februarja.

Najvišji Sky Walk v Evropi

Za osupljiv pogled na obalo Madeire se moramo odpraviti v Cabo Girao, kjer se sprehodimo po ploščadi (Sky Walk), ki je del evropske pešpoti. Razgledna točka se nahaja 580 m nad morjem, pogled od tu pa nam seže čez mestece Câmara de Lobos do Funchala.

Najlepši Art Deco živilski trg v Funchalu

Za doživetje lokalnega življenja se moramo sprehodit čez Mercado dos Lavradores (delavski trg) do Art Deco živilskega trga v Funchalu, ki datira v leto 1940. Dvo nivojska dvorana je okrašena z ročno poslikanimi ploščicami, polna je stojnic  tropskim sadjem, zelenjavo, začimbami in cvetjem. Zagotovo ne smemo tržnice zapustiti brez tega, da bi poskusili različne plodove, ki jih še niste videli in ne okusili. Živahne ribiče po nočnem lovu pa moramo opazovati v ribarnici.

Erika Kerneža

Proceed Booking