Madeira – plavajoči vrt Atlantika

Madeiro pogosto imenujejo »plavajoči vrt«. Z razlogom, kajti na Madeiri lahko barve in vonjave cvetov uživamo skozi vse leto tudi, ko je večji del Evrope pokrit s snegom in nizkimi temperaturami, ki zavirajo cvetenje.

Festival cvetja v spomladanskem času (april) na ulice Funchala prinese še več cvetja. Gre za počastitev pomladi in praznovanje metamorfoze in ponovnega rojstva, plodnosti in številčnosti cvetov, ki obarvajo in odišavijo okolico. Festival cvetja je tudi kulturni dogodek, saj tradicionalno nastopajo tudi folklorne skupine, v mestu so glasbeni koncerti in razstave. Mesto je ena sama cvetlična preproga.

Zanimiva je otroška parada, v kateri nastopa na kateri tisoče otrok, zanimivo oblečenih ob tej priložnosti. Njen simbolni pomen je otroška nedolžnost in nežnost cvetja, ki se zaključi slovesnostjo, s katero se poziva k miru na svetu.

Festival cvetja poteka že od leta 1979 in je ena najbolj nestrpno pričakovanih prireditev celega leta, ki pa bo letos zaradi COVID-19, najbrž odpovedan.

Narava je najdragocenejši zaklad Madeire in prav zaradi tega je Madeiro vredno obiskati, kadarkoli v letu.

Erika Kerneža

Proceed Booking