Razlogi zakaj ne smemo zanemarjati oddiha

Oddih ni luksuz. Je nuja za balansirano telo in zdrav duh ter je tako pomemben kot sta hrana in šport.

Navajamo 10 vzrokov zaradi katerih morate spremeniti vaše prioritete v svojem življenju!

  1. Oddih zmanjša posledice stresa. Stres je fiziološki odziv, ki je bil v davnini namenjen odzivu na nevarnost. V sodobni družbi pa je kronični stres škodljiv za telo, zato oddih pomeni odmik od vsakodnevnega stresa in stalnih visokih ravni hormonov, ki povzročajo škodo.
  2. Oddih preprečuje bolezni srca. Študije so pokazale tako pri moških kot ženskah, da oddih zmanjšuje tveganje za srčne bolezni in srčni napad. Moški, ki so si »redno« privoščijo oddih imajo 32% možnosti, da umrejo zaradi srčnega napada, ženske pa skoraj 50%. (Študija srca Framingham 2010)
  3. Oddih pomaga metalnemu fokusu. Kronični stres vpliva na del možganov, ki zavirajo ciljno usmerjenost dejavnosti in povzročajo težave s spominom. Neprekinjeno delo brez odmora ali oddiha lahko povzroči, da se počutimo blokirane in motene ter imamo težave s koncentracijo. Ankete kažejo, da se tri četrtine ljudi po počitnicah počuti bolj pripravljene na zadane naloge na delovnem mestu.
  4. Oddih je preventiva. Področje imenovano psihoneuroimmunologija je izvedlo raziskavo, s katero so ugotovili, da lahko zaradi stresa imunski sistem postane dovzetnejši za številne bolezni. Dovzetnejši postanemo za možnost okužb, kot so prehladi, gripa in bolj resne težave kot so sindrom razdražljivega črevesja. Nekateri raziskovalci verjamejo, da dolgotrajni stres prispeva k nastanku raka. Nedavna raziskava je pokazala, da so managerji, ki redno odhajajo na oddih, bolj zdravi.
  5. Oddih izboljša spolno življenje. Študije so pokazale, da visoke ravni kortizola, ki so posledica stresa, povzročajo posledično nižje ravni spolnih hormonov, kot so testoteron, ki prispeva k izgubi libida. Ankete so pokazale, da so managerji, ki si redno privoščijo oddih, v svojih zvezah bolj romantični, kar prispeva tudi k boljšemu spolnemu odnosu.
  6. Oddih vas lahko ozdravi. Nevroznanstveniki so ugotovili, da kronična izpostavljenost stresu povzroči spremembe v strukturi možganov, kar pomeni depresijo in anksioznost. Raziskave kažejo, da so ženske managerke, ki si ne privoščijo redno oddiha, trikrat bolj depresivne in zaskrbljene kot tiste, ki se znajo in zmorejo odpravit na oddih. Na splošno pa raziskave dokazujejo, da sta oba spola bolj zadovoljna in imata na splošno boljši občutek dobrega počutja v primerjavi s tistimi, ki nisi boli ali so redko na počitnicah. In pravijo še, da učinki dobrega počutja trajajo dlje kot njihova dolžina dejanskega oddiha.
  7. Oddih krepi odnose. Oddih s svojo družino ali ljubljeno osebo pomaga ustvariti tesnejše vezi. Ženske managerke, ki se odločajo za počitnice z zakonci so veliko bolj zadovoljne v zakonu kot tiste, ki se ni vzamejo časa za oddih. Tudi učni dosežki otrok kažejo na korelacijo med dosežki in dolžino družinskih počitnic. Študije kažejo, da skupne počitnice s partnerjem in otroci pomenijo višjo vrednost kot materialne dobrine, ki so jih dobili v istem življenjskem obdobju.
  8. Oddih vas naredi bolj produktivne pri delu. Študije dokazujejo, da oddih pomeni večjo produktivnost in zmanjšuje številno dni odsotnosti zaradi bolezni. Oddih pomeni boljšo kakovost življenja, počutimo se bolj kreativne in bolj zadovoljne s svojim delom.
  9. Oddih izboljša kvaliteto spanja. Študije dokazujejo, da se managerjem, ki so večkrat na rednem oddihu, izboljša spanec za 20%. Oddih pomeni več ur kvalitetnejšega spanja tako na oddihu, kot tudi po povratku domov.
  10. Oddih pomeni zmanjšanje teže. Veliko managerjev s prekomerno težo priznava, da se nesmiselno prehranjujejo kot odziv na stres. Stresni hormoni, predvsem kortizol, so povezani s povečano maščobo trebuha in s povečanjem telesne mase, kar posledično vpliva na bolezni srca. Študije so pokazale, da se managerjem, ki so bolj energični in bolj aktivni na počitnicah, zmanjšata raven glukoze in posledično tudi centimetri okoli pasu.

Vzemite si čas za oddih in podaljšajte svojo mladostnost ter upočasnite svojo biološko staranje. Dajte prednost sebi in vzemite si čas za svoj »time off«.

Ostanite srečni, ostanite zdravi in ostanite na oddihu!

Erika Kerneža

Proceed Booking