Bela Krajina – celostno potepanje po deželi vitkih belih lepotic

0
Cena
od649€
Cena
od649€
Ime in priimek*
E-mail naslov*
Telefonska številka*
Vaše povpraševanje*
* Prosimo potrdite, da se strinjate s tem, da vas v skladu z našimi Pogoji poslovanja in Varstvom podatkov kontaktiramo glede vašega povpraševanja.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Shrani med priljubljene

Adding item to wishlist requires an account

1458
6 dni
Datumi: 07.07.

Komu je program namenjen: vsem, ki v kratkem potrebujete odklop od »vsega« in da »napolnite baterije« v neokrnjeni naravi in v družbi kompatibilnih oseb, ki jih poznate že “od nekdaj«.

Kaj bomo z udeležbo pridobili: celostne počitnice, skozi katere boste spoznavali sebe in Belo krajino.

Program

1. dan:Muljava - izvir Krke - Žužemberk - Dolenjske Toplice - Dragatuš

Prihod na Muljavo okoli 08:30 ure, od koder se bomo izpred rojstne hiše Josipa Jurčiča, nekaj pred 9:00 uro odpravili do severnega predela Suhe Krajine, do izvira reke Krke, kjer se nahaja Krška jama. Po ogledu bomo obiskali še vasico Krka, kjer so snemali serijo »Reka ljubezni«. Ustavili se bomo pri vaški cerkvi in se sprehodili nekaj sto metrov naprej do izvir Poltarice, ki je prvi pritok reke Krke in izvira na več mestih med skalami ob vznožju strmega gozdnatega pobočja. Poiskali bomo še dolg Javornikov jez (Reka ljubezni) in brv, ki vodi čez reko Krko. Od tu nas čaka krajša vožnja v Žužemberk do gradu, ki stoji nad reko Krko in je zaradi tega privlačen motiv za fotografski objektiv. Obisk v Žužemberku bomo zaključili  v gostišču, ki se nahaja ob reki Krki in od koder je idiličen pogled na grad. Kavica in že bomo na poti proti Dolenjskim Toplicam, kjer bomo obiskali Zeliščarsko kmetijo Plavica (Jože Majes). Sprejeli nas bodo z domačim čajem in zeliščnim kruhkom, predstavili kmetijo in park zdravilnih rastlin, na koncu bomo deležni odgovorov na vprašanja ter nasvetov, možen bo tudi nakup njihovih izdelkov. Proti večeru bomo prispeli v Dragatuš, kjer se bomo namestili. Večerja in nočitev.

2. dan:Veliki Nerajec - Rožanc

Dan bomo pričeli z afirmacijami in napovedjo dneva, po zajtrku pa nas čaka obisk Krajinskega parka Lahinja. Obiskali bomo domačijo, se poskusili v kmečkih opravilih, si ogledali vodni izvir Krnice, Nerajske luge in opazovali ptice iz ptičje opazovalnice. Na koncu nam bodo postregli domačo ajdovo potico. V prijetnem objemu narave bomo z izdelavo fraktalne risbe dobili vpogled v sedanjost in preteklost, da bomo v prihodnjih dneh lažje postavljali temelje našemu novemu Jaz.  Nato se bomo v popolni tišini odpravili do Mitreja na Rožancu, do oltarja posvečenega božanstvu Mitri. Po individualni meditaciji v tišini se bomo vrnili v dolino in se odpravili še na izvir Jelševnika, kjer bomo izvedeli veliko novega o črni človeški ribici, ki živi samo na nekaj kvadratnih metrih belokranjskega plitvega krasu. Tu se tudi nahaja tudi izletniška kmetija tako, da bomo večerjo zaužili v prijetnem okolju in nadaljevali druženje z neverjetno osebo, ki nam bo dokazala, da je z močjo in vero vse mogoče. Sledi povratek v Dragatuš in nočitev.

3. dan:Črnomelj - Semič - Jugorje - Rosalnice - Radovica - Metlika

Po jutranji pripravi na dan nas čaka vožnja v smeri Črnomlja in čez Semič, do izvira reke Krupe, ki je ena najbolj obiskanih točk v Beli Krajini. Krupa izvira pod skalno steno in ustvarja jezero, ki obiskovalce očara s smaragdno barvo, velikokrat pa tudi s skrivnostnimi meglicami in blagodejno tišino. Vse to obilje bo dalo počitek našim čutilom in zdravilno moč, da nam umiri nemirne misli. Prisluhnili bomo tišini in sebi. Od tu se bomo odpravili na Jugorje, kjer bomo z zamudo, vendar zagotovo na humorističen način dobili »potni list» za potovanje po Beli Krajini. Iz Jugorja se bomo spustili v bližino Metlike, kjer bomo obiskali šolo peke kruha. Simpatična gospodinja nam bo pričarala peko kruha in belokranjske pogače. Na koncu bomo v degustacijo poleg obojega dobili še domače pecivo, vse skupaj pa poplaknili z domačim sokom, vse skupaj pa utrdili z enolončnico. Po obisku hudomušne gospodinje bomo v Rosalnicah na hitro obiskali še romarski kompleks Tri fare in se ponovno podali na trening trebušnih mišic, saj bomo sedli v šolske klopi OŠ Brihtna glava. Kot v starih časih jih bomo »dobili« s palico po prstih, v kolikor bomo nemirni ali pa končali v klečanju na koruzi. Dokaz naše marljivosti bo spričevalo, ki ga bomo dobili na koncu. Prav zanimivo bo videti naše ocene. Ves ta humorističen nastop nam bo po mirnem jutru in celodnevnem treningu trebušnih mišic prinesel lakoto, zato se bomo odpravili na kmečki turizem, kjer nam bodo postregli domačo hrano. Hudomušen dan bomo po želji individualno zaključili v Metliki, kjer se bomo sprehodili po starem mestnem jedru. Nočitev v Dragatušu.

4. dan:Stari trg ob Kolpi - Radenci - Vinica

Pred zajtrkom aktiven pričetek dneva, nato pa vožnja čez Stari trg ob Kolpi do same Kolpe, kjer bomo preživeli pretežen del dneva. Na prijetni točki ob Kolpi si bomo po želji izposodili električna kolesa (doplačilo) in raziskali okolico, za tiste manj aktivne pa bodo na voljo izmenjave Access Bars. Spoznali bomo enostavno tehniko, ki nam omogoča spremeniti vse kar si želimo in to na lahkoten način, z dotikom 32 točk (barsov) na glavi. Učili se bomo biti brez obsojanja sebe ali kogarkoli ter dopuščanja, da vse postane le zanimiv pogled. Sledi prosto za kosilo v idiličnem okolju Kolpe, po katerem se bomo po želji s kanuji podali po mirni reki Kolpi ali pa le namakali noge v njej. V poznih popoldanskih urah se bomo ob Kolpi podali v Vinico, v rojstni kraj pesnika Otona Župančiča. Ustavili se bomo pri gradu Vinica in si ogledali zunanjo razstavo »Beli cvet med Gorjanci in Kolpo«. Sledi le še vožnja v Dragatuš. Lahka večerja in nočitev.

5. dan:Krajinski park Lahinja - Adlešiči

Po aktivnem pričetku dneva in zajtrku nas čaka dopoldan v Krajinskem parku Lahinja na Klepčevi domačiji. Predstavili nam bodo domačijo, mlin na vodni pogon, reko Lahinjo z njenim rastlinstvom in živalmi, arheološke izkopanine in ostanke gradu, ki je stal na vhodu v okljuk. Nekaj prostega časa bo namenjenega za umik vase, nato pa sledi kratka predstavitev metode moksanja (moxibustation), oblike toplotne energije, ki se izvaja tako, da tlečo »cigaro« iz posušenih zelišč držimo nad določenimi točkami na telesu. Mi pa se bomo naučili izvajati terapijo na podplatih. Lahko kosilo, nato pa se bomo odpeljali na obrežje reke Kolpe, kjer bomo uživali v izmenjavi barsov in kopanju v Kolpi ter se pripravili na selitev v čas naših prednikov. Odpravili se bomo v Adlešiče, kjer bomo spoznali belokranjsko tradicijo predelave lanu in izdelkov, ki so v vsaki belokranjski hiši dajali domačnost in toplino. Naučili se bomo tudi pisanja belokranjskih pisanic, ki slovijo daleč po svetu in so najbolj značilne za kraj Adlešiči. Povratek v Dragatuš in večerja, po kateri se bomo odpravili na v naravo, kjer se bomo povezali z visokimi belimi lepoticami – brezami, ki imajo v Beli Krajini več simbolnih pomenov, od zaščite živine pred uroki, polj pred tatovi, zelja pred gosenicami, pa do velike vloge v ljudskem zdravilstvu, saj kos brezovega lesa varuje pred revmatizmom. Dan in naše celostno potepanje pa bomo zaključili pod zvezdami, ko se bomo povezali z neskončnostjo vesolja in se predali lastni meditaciji in umiku vase. Nočitev.

6. dan:Dragatuš - Otočec

Jutro bomo pričeli vsak po svoje, saj bo noč kratka. Še zajtrk in slovo od prijaznih gostiteljev. Žalostni, a z zavedanjem, da smo preživeli nepozabno celostno popotovanje, se bomo odpravili proti domu. Pot nas bo vodila v smeri Novega mesta, do Otočca, kjer bomo v čudovitem okolju vodnega gradu, ki stoji ob reki Krki, opravili zahvalni krog in se poslovili z obljubo, da se kmalu spet snidemo.

Cena:

649 EUR

Cena vključuje:

 • 5 x nočitev z zajtrkom v dvoposteljni sobi,
 • kosila in večerje in prigrizki po programu,
 • ena kavica in dve brezalkoholni pijači na dan,
 • obisk izvira reke Krke in Krške jame,
 • obisk kmetije Plavica (ogled, degustacija, nasveti),
 • obisk info centra črne človeške ribice,
 • obisk “mejnega prehoda” za Belo Krajino,
 • šola peke kruha in belokranjske pogače z degustacijo,
 • obisk in program v OŠ Brihtna glava,
 • ogled predelave lanu in izdelovanja belokranjskih pisanic,
 • obisk domačije z mlinom,
 • delavnice po programu (fraktalne risbe, izmenjave barsov, moksa delavnica, jutranji ritualni),
 • osnovno nezgodno zavarovanje in vodjo poti.

Doplačila:

 • enoposteljna soba: na vprašanje,
 • vstopnine: za morebitne dodatne oglede izven programa,
 • vožnja s kanujem ali raftom po Kolpi: cca 20 EUR,
 • vožnja z električnimi kolesi (cca 2,5 EUR): cca 20 EUR,
 • zavarovanje odpovedi potovanja: 4,10% od vrednosti potovanja.

Opombe:

Rok in način prijave

Prijave sprejema pooblaščena turistična agencija – organizator na email: erika@celostna-potovanja.si do zapolnitve mest.

Minimalno število udeležencev

Minimalno število udeležencev za izvedbo programa kot je naveden je 8 oseb.

Prevoz na destinacijo

V primeru, da imate težave s prevozom in nazaj domov nas pokličite in bomo skušali skupaj najti rešitev za vas.

Prevozi na destinaciji v okviru fakultativnih izletov

Se organizirajo z lastnimi prevoznimi sredstvi, s katerimi boste prispeli v Dragatuš.

Ukrepi za preprečevanje širjenja okužb

V času naših počitnic in izvajanja delavnic bomo upoštevali takratne trenutno veljavne ukrepe za preprečevanje širjenja okužb in se potrudili, da bodo ukrepi v skladu s priporočili in vašim dobrim počutjem. Potrudili se bomo, da se boste počutili sproščeno in brez omejitev ter organizirati testiranje s slino.

Udeležba na delavnicah

Udeležba na delavnicah ni obvezna, je prostovoljna. Prosimo vas, da upoštevate navodila izvajalcev delavnic in spoštujete ostale udeležence, skupaj z njihovimi težavami in posebnostmi.

 

Slike

Proceed Booking