Španija, Camino de Santiago (Jakobova pot) – KJER SE DUH IN TELO STKETA V KORAKU

0
Cena
od689€
Cena
od689€
Ime in priimek*
E-mail naslov*
Telefonska številka*
Vaše povpraševanje*
* Prosimo potrdite, da se strinjate s tem, da vas v skladu z našimi Pogoji poslovanja in Varstvom podatkov kontaktiramo glede vašega povpraševanja.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Shrani med priljubljene

Adding item to wishlist requires an account

2723
9 dni, let
Datumi: 19.05., 03.06., 23.09., 20.10.
Španija

Camino je pot,  pot do odkrivanja notranjega bogatstva

Za Camino je potrebno samo toliko časa, kolikor ga imamo in odločitev, da gremo. Potovanje kot je Camino ni običajno potovanje. Je predvsem potovanje v sebe in raziskovanje notranjih ovir, katera nas ovirajo na poti do sproščenosti. Kaj si pa vi želite? Ste pripravljeni na lastno dogodivščino Camina ali bi raje v udobju doma prebirali knjige o dogodivščinah na Caminu? Katero zgodbo boste izbrali in o čem boste pripovedovali?

Če ne gremo nikamor…potem se zgodba ne zgodi.

Program

1. dan:Slovenija - Santiago de Compostela

Naša zgodba Camina se začne s pristankom letala v Santiagu de Compostela in z vožnjo do namestitve, kjer bomo prenočili.

2. dan:Santiago de Compostela - Sarria

Sami si pripravimo zajtrk in se z lokalnim avtobusom odpeljemo do mesteca Sarria, ki je del Camina, poti, ki prihaja iz Francije. To je naše izhodišče za zadnje kilometre ene najbolj slikovitih Camino poti. Tu si uredimo romarski potni list in raziščemo mestece, ki leži v španski Galiciji in je znano po najbogatejši ponudbi restavracij in namestitev. Je eno večjih mest francoske smeri in ena pomembnejših izhodiščnih poti za romanje.  Po namestitvi raziščemo kulinarično ponudbo mesta in se potopimo v romarsko vzdušje. Dan je namenjen za spoznavanje skupine med seboj, povezovanje in pripovedovanje zgodb. Počitek.

3. dan:Sarria - Portomarin (23 km)

Na pot bomo krenili zgodaj zjutraj. Šele po 13 km prehojene poti se bomo ustavili v vasici Ferrerios. Med potjo po Galiciji bomo videli številna bujna drevesa, grmovnice in rastlinje, ki jih ni moč videti drugje po Španiji. Po krajšem počitku, da se malo okrepčamo, bomo nadaljevali pot do mesta Portomarin. Nekoč srednjeveško mesto se danes ponaša s številnimi zgodovinskimi stavbami, med njimi je treba omeniti cerkev San Pedro in palačo Berbetoros. Priljubljena arhitektura starih skrilavcev in tradicionalne vinske kleti so zelo priljubljene na tem vinorodnem območju. Po ogledu sledi namestitev.

4. dan:Portomarin - Palas de Rei (26 km)

Zgodaj zjutraj si oprtamo nahrbtnike in se podamo na pot. Med hojo opazujemo slikovito pokrajino in se prepuščamo romarskemu vzdušju. Danes poleg hoje  raziskujemo kdo smo resnični mi, kdo je naš vodnik in moč molitve. Prvi počitek nas čaka v vasici Ligonde (16 km in 4 ure hoje). Kaj pravite na cafe con leche (kavica z mlekom)? Malo naprej iz vasi dosežemo najvišjo točko našega pohajkovanja (756 m/nv), od kjer se odpre prekrasen pogled na pokrajino pod nami. Po 10. kilometrih (2,5 ure hoje) prispemo v mesto Palas de Rei, katerega zgodovina sega še v čas dolmenov, Vizigotov (arhitektura), dokončno podobo pa je mestu seveda odtisnila romarska arhitektura (romanske cerkve). Srce mesta je Plaza Concello. Danes si bomo za večerjo privoščili tipičen romarski meni v restavraciji za romarje. Nočitev.

5. dan:Palas de Rei - Ribadiso (27 km)

Sedaj smo že pravi romarji. Na pot se odpravimo zgodaj. Današnji dan bomo poleg hoje in opazovanja okolice posvetili pogovorom o odnosih. Kako se oblikujejo odnosi in zakaj okolica reagira na nas tako kot reagira. Pot je prijetna in nas pretežno vodi skozi gozdove. Prečkali bomo kar šest rek, saj Galicija slovi po bogatih vodnih izvirih. Počitek si bomo privoščili v mestu Melide po 15. kilometrih (štiri ure hoje). Mesto krasi rimski most in kamnita arhitektura. Pot nadaljujemo do vasice Ribadiso, ki je naš končni cilj. Prehodili smo nadaljnjih 14 km (3,5 ure hoje). Ribadiso si romarji na tej poti navadno najbolj zapomnijo. Mesto slovi po starem mostu preko reke Iso, obnovljenih kamnitih hišah z modrimi vrati in okni. Včasih je bila tu bolnišnica za romarje, danes pa je ogromno prenočišč za romarje in dobra hrana. Nočitev.

6. dan:Ribadiso - Arco do Pino (22 km)

Polni nove energije se odpravimo zgodaj zjutraj na pot. Sledimo rumeni puščici, ki nas vodi skozi pokrajino treh rečnih dolin in evkaliptusovih gozdov. Poleg hoje bomo danes spoznavali vzroke za srečo in zadovoljstvo ter postavili temelje za samopodobo. Po 14. kilometrih (3,5 ure hoje) se bomo ustavili v manjši vasici A Salceda, kjer si bomo nabrali moči za naprej. Današnja končna destinacija je O Pino in nadaljnjih 6 km (1,5 ure hoje). Počitek in zadnja nočitev pred ciljem je v bližini letališča.

7. dan:Arco do Pino - Santiago de Compostela (21 km)

Dan začnemo zgodaj, ker smo že pošteno nestrpni. Najprej se bomo z vmesnimi postanki povzpeli na hrib Monte de Gozo, od kjer bomo uzrli katedralo Santiago de Compostela (18 km in 4,5 ure hoje). Sledi spust v mesto (5 km in 1 ura hoje). Najprej si uredimo potrdilo o prehojeni poti, nato pa se nastanimo v prenočišču, raziščemo mesto, se udeležimo večerne maše za romarje in si privoščimo zmagoslavno zaključno večerjo v eni od restavracij. Nočitev.

8. dan:Santiago de Compostela

Danes si privoščimo lagoden dan, ki si ga ukrojimo po naših željah. Dan namenimo raziskovanju starega mestnega jedra, ki je pod zaščito Unesca. Mestno jedro je pravi muzej na prostem, saj se v njemu nizajo zgradbe iz različnih obdobij, ki uokvirjajo romarsko podobo mesta. Poleg veličastne katedrale se mesto ponaša z lepimi palačami, z živahnim utripom romarskega vzdušja in s tlakovanimi ulicami, na katerih bomo napisali svojo zgodbo. Enostavno se prepustimo čarobnemu vzdušju in vpijamo veličasten občutek zmage, katerega smo dosegli s premagovanjem samega sebe. Napisali smo svojo, lastno zgodbo in jo za vedno shranili v svoje srce. Nočitev.

9. dan:Santiago de Compostela - Slovenija

Prosto do odhoda na letališča in nato polet proti Sloveniji.

Cena:

 • 689 EUR preračunana na 12 oseb,
 • 793 EUR preračunana na 10 oseb,
 • 768 EUR preračunana na 8 oseb.

 

Cena vključuje:

 • letalsko karto in letališke takse,
 • transferje v Španiji (letališče – Santiago di Compostela – izhodišče poti – letališče),
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • vodjo poti in organizacijo potovanja.

Doplačila:

 • stroški prenočevanja in prehrane se plačajo na licu mesta,
 • transfer na letališče  (predvideno iz Benetk): odvisno od števila potnikov,
 • zavarovanje odpovedi potovanja: 4,10 % od vrednosti aranžmaja,
 • dodatno zdravstveno zavarovanje CORIS: cena odvisna od števila potnikov in višine kritja, vprašajte v agenciji.

Opombe:

 • prenočevanje je predvideno v albergih, kjer si običajno lahko sami pripravite obrok,
 • na poti je potrebna spalna vreča,
 • pot ni zahtevna, povprečno se hodi po 7 ur.
 • najmanjše število oseb je 8, največ 12.

Nagovor vodje poti – Brede Dular:

“Tako kot se spreminjamo mi, tako se spreminja tudi svet okoli nas. Svet se je začel spreminjati s takšno hitrostjo in na tako nenavaden način, da ga enostavno ne razumemo več. Če zunanjega sveta ne razumemo več, kako bomo razumeli sebe in kako bomo našli sebe, svojo vlogo v njemu? Pritiski v našem okolju so čedalje večji, v resnici pa so največji pritiski znotraj nas, sami na sebe vršimo najmočnejši pritisk, ker bi radi rešili vse pritiske zunanjega sveta. In tako se znajdemo v začaranem krogu. Včasih smo lahko šli na potovanje na popoln odklop in se vrnili popolnoma prerojeni. Danes nas isto potovanje pusti praznega, saj se z vrnitvijo nazaj v svoje okolje tisti trenutek povrnejo vsi nekdanji občutki. Vse nerazrešene težave nas takoj posrkajo nazaj in potovanje ostane samo oddaljen spomin, sanje, ki smo jih živeli kratek čas.

Ali ste že razmišljali kdaj, da bi se odpravili na popotovanje, kjer bi obenem s spoznavanjem dežele spoznavali tudi sebe?  Kjer bi s pridobljenim znanjem zaživeli bolj sproščeno življenje tudi doma? Kjer bi nam vsak dan potovanja pomagal izluščiti pozabljene dele sebe in jih preobraziti v znanje in razumevanje?

Vsi vemo, da ne rabimo iti prav nikamor, da spoznamo sebe in da osebnostno napredujemo. Pa vseeno je doma ta proces veliko počasnejši in marsikdaj sploh ne opazimo, kaj se dogaja okoli nas. Ko pa se odmaknemo ven iz domačega okolja in ko se začnejo dogajati stvari, ki jih ne razumemo, takrat šele srečamo sebe takšnega kot smo v resnici. In ko odmiku od doma dodamo še fizični napor, je kombinacija zmagovalna. Pravijo, da je največja zmaga v življenju, ko premagaš sebe, svoje slabosti in svoje strahove. 

In Camino nam nudi ravno ta izziv, da se spoznamo, da se začutimo in da smo pripravljeni na spremembe. Doma ob kavici ne more nastati sprememba. Sprememba nastane, ko izzovemo sebe do skrajnjih meja zmogljivosti in se ne moremo več kontrolirati. Šele takrat smo pripravljeni, da stvari pogledamo iz drugega zornega kota in se odpremo boljši verziji sebe. Boljša verzija sebe lahko nastane samo skozi napore, težave, premagovanje. Poznate koga, ki ga je ležernost in udobje vsakdana spremenilo, izboljšalo? Jaz ga ne poznam.

Kaj nam prinese Camino? Camino smo v resnici mi sami. Mi sami postanemo popotnik, pot in potovanje. Vse se preplete. Mi sami sebi postanemo izziv, sami sebe moramo premagati in sami postanemo cilj. Zunanji cilj je Santiago, notranji cilj pa je veliko več. Notranji cilj je zmaga volje, vztrajnosti in potrpežljivosti do sebe samega. Največja zmaga je lastno zavedanje o tem, da ne bomo nikoli več isti. Zavedanje, da nas je potovanje za vedno spremenilo. Zavedanje, da se ne potrebujemo nikomur dokazovati, niti samemu sebi. Smo pripravljeni za svoj Camino?

Za Camino je potrebno samo toliko časa, kolikor ga imamo in odločitev, da gremo. Potovanje kot je Camino ni običajno potovanje. Je predvsem potovanje v sebe in raziskovanje notranjih ovir, katera nas ovirajo na poti do sproščenosti. Kaj si pa vi želite? Ste pripravljeni na lastno dogodivščino Camina ali bi raje v udobju svojega doma prebirali knjige o dogodivščinah na Caminu? Katero zgodbo boste izbrali in o čem boste pripovedovali?

Če ne gremo nikamor…potem se zgodba ne more zgoditi.

Kaj pa težavnost hoje?

Hoja iz Sarrie do Santiaga je sorazmerno lahka (mišljena zahtevnost poti). Na tej razdalji naredimo približno 500 metrov višinske razlike. Seveda zahteva pot priprave doma, pravo opremo in udobne popotniške čevlje, ki smo jih že uhodili (ne nove). Pot se vije skozi kombinacijo valovitega hribovja, mimo obdelanih polj, skozi evkaliptusove gozdove in po betonskih ali asfaltnih poteh.

Tematika dneva

Vsak dan se bomo pogovarjali o tematiki dneva. Pogovore bom vodila Breda Dular. Že okrog 30 let se ukvarjam z osebnostno rastjo in samoraziskovanjem. Pogovori so namenjeni samo kot spodbuda za lastno delo na sebi in nadaljnje samoizpraševanje. Če vam tematika ne bo ustrezala, se pač ne boste vključili v pogovor.

 

Slike

Proceed Booking